blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2017-10-29

rosół ze smardzami

Dziś danie idealne na jesienną szarugę i zimno: rozgrzewający rosół z grzybami (jak niedziela, to niedziela!). U nas jeszcze ostatnie smardze, ale wiem, że w Polsce są one pod ochroną. Więc dodajcie cokolwiek, choćby i pieczarki albo suszone prawdziwki. Będzie pysznie!

Składniki:
  • porcja rosołowa z kury plus trochę mięsa - można dodać na przykład podudzie
  • garść grzybów, pokrojonych tak, by się mieściły na łyżce
  • imbir, sól, ewentualnie jakieś ulubione przyprawy, ale niekoniecznie
  • ewentualnie poplasterkowany por
Wykonanie:
  1. Jeśli grzyby są suszone, to poprzedniego dnia porządnie wypłukać i namoczyć. Nie wylewać wody!
  2. Kurczaka niedbale posiekać na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
  3. Imbir obrać ze skóry i mocno pacnąć płazem tasaka, żeby go trochę zmiażdżyć.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do wolnowara albo zwykłego garnka z grubym dnem i zalać niedużą ilością wody. Jeśli mamy wodę spod grzybów, można dodać, dbając, by nie wlać razem z piaskiem i innymi paskudztwami.
  5. Zagotować, zebrać szumowiny, a potem gotować na wolnym ogniu dwie-trzy godziny, aż grzyby i mięso będą całkiem miękkie.
Podawać z miseczką dobrego ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.