Składniki:
- porcja rosołowa z kury plus trochę mięsa - można dodać na przykład podudzie
- garść grzybów, pokrojonych tak, by się mieściły na łyżce
- imbir, sól, ewentualnie jakieś ulubione przyprawy, ale niekoniecznie
- ewentualnie poplasterkowany por
- Jeśli grzyby są suszone, to poprzedniego dnia porządnie wypłukać i namoczyć. Nie wylewać wody!
- Kurczaka niedbale posiekać na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami.
- Imbir obrać ze skóry i mocno pacnąć płazem tasaka, żeby go trochę zmiażdżyć.
- Wszystkie składniki wrzucić do wolnowara albo zwykłego garnka z grubym dnem i zalać niedużą ilością wody. Jeśli mamy wodę spod grzybów, można dodać, dbając, by nie wlać razem z piaskiem i innymi paskudztwami.
- Zagotować, zebrać szumowiny, a potem gotować na wolnym ogniu dwie-trzy godziny, aż grzyby i mięso będą całkiem miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.