2013-01-09

蒸餌絲 jedwab przynęty na parze

Czyli po ludzku: cieniutki jak jedwab makaron z ugotowanego na parze ryżu, który wabi się 餌絲, zostaje ugotowany na parze i podany z mięsnym sosem, cebulką, sosem sojowym, różnymi dodatkami. Jest to przekąska rodem z Qujingu. Choć sam "jedwab przynęty" występuje w całym Yunnanie, to właśnie w tym mieście gotuje się go na parze. Po dodaniu wszystkiego, co można dodać, wygląda to tak:
Od czasu wycieczki do Qujingu tęskniłam za tym smakiem. Choć jednak Kunming jest od Qujingu oddalony ledwie 200 kilometrów, tutaj bardzo trudno trafić na qujińskie przysmaki. Ostatnio mi się udało - i będę wycieczki do tej jadłodajni powtarzać, bowiem solidna micha jedwabiu przynęty wystarcza na pół zimowego dnia...

4 komentarze:

  1. Anonimowy10/1/13 02:14

    Jakoś słabo kapująca jestem,makaron z ugotowanego na parze ryżu.Jak to się robi,bo za"chińskiego"Boga nie wiem?Pozdrawiam Noneczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ten ryż po ugotowaniu trzeba zemleć, aż powstanie lepkie ciasto. Ciasto to można kroić na plasterki, wstążki bądź właśnie "jedwab".

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytam i czytam, i czytam... od przodu, od tyłu, z boku...
    Rany, dopiero po chwili zatrybiło! LoL Fajny taki jedwab z miesem :)))
    Może sie kiedys odważę i zrobię? Kto wie... ;)
    Pozdrawiam cie Mały... Biały... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W warunkach domowych, pod warunkiem posiadania ciężkiego sprzętu typu dobry blender, rzecz nie powinna być trudna. Poza tym z takiego ciasta można robić również placuszki, "łazanki", smażyć, piec, gotować... Można również podsuszyć w piekarniku, połamać na kawałki i wrzucić do zupy, gdy nie było czasu na gotowanie makaronu :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.