blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2015-04-11

zupa mleczna po kunmińsku II

Poprzednim razem pisałam o tradycyjnym kunmińskim śniadaniu "na odwal się" czyli o zupie mlecznej z mahua. Dziś kolejne śniadanie z tej serii: zupa mleczna z erkuajami 牛奶饵丝, może nawet bardziej popularna niż ta pierwsza.

Składniki:
*szklanka mleka
*kawałek erkuaja, pokrojony w paseczki - czyli tzw. ersi 饵丝
*łyżeczka cukru
Wykonanie:
Ugotować ersi w osłodzonym mleku.

Oczywiście ersi są przepyszne, bardziej klejące niż polskie makarony; wspaniale się z mlekiem komponują. W czasie gotowania trzeba uważać, żeby nie przywarły - niestety, erkuaje lubią przywierać.
Co ciekawe, akurat ta przekąska występowała dawniej rzadko. Erkuaje wyrabiało się bowiem tylko raz do roku - na chiński Nowy Rok (może jeszcze pamiętacie mówiący o tym esej). ZB pamięta, że gdy był jeszcze dziecięciem, na śniadanie noworoczne cała rodzina jadała taką zupę mleczną. Była ona bowiem szybka w przyrządzeniu, a wszyscy spieszyli się "do miasta". Świekrów zakład pracy i mieszkanie mieściły się bowiem w dzielnicy zwanej Końską Ulicą 马街, która nawet dzisiaj położona jest dość daleko od centrum Kunmingu. W onych czasach nie kursowała tam komunikacja miejska; do miasta trzeba było się dostać rowerem, na piechotę albo autostopem. Na piechotę z małymi dziećmi trzeba było pewnie maszerować ze trzy-cztery godziny, czyli trzeba było wyruszyć wystarczająco wcześnie, by zdążyć się zabawić w mieście, a potem wrócić przed zmierzchem do domu. Stąd popularna była ta szybka przekąska na bazie noworocznych erkuajów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.