blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-11-30

słodki bambus 甜笋

Już kiedyś o nim wspominałam. Wówczas jadłam gotowany na parze, przekładany mięsem. Tak się go zazwyczaj podaje w knajpach. Tym razem jednak kupiliśmy młodziutkie stożki słodkich bambusów na targu,
po pięć złotych za kilogram. Te młode można jeść na surowo, w stylu japońskim - maczane w sosie sojowym i wasabi.
Słodki smak bambusa przełamany ostrością wasabi i aromatem sosu sojowego... Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.