Widoczna na zdjęciu alpinia zwyczajna to bylina z rodziny imbirowatych, sadzona w celach ozdobnych w całej strefie tropikalnej. Jej lejkowate czy też muszlowate kwiaty mogą mieć różne barwy i są szalenie reprezentacyjne. Jednak warto też wiedzieć, że liści można używać zarówno w celach kuchennych (liści używa się jako owijkę do dzongdzów czy do ciastek ryżowych muchi), jak i leczniczych, m.in w postaci herbatki ziołowej. Ponoć wysuszonych owoców również można używać w kuchni i medycznie, jednak u nas się ich nie spotyka.
Na Tajwanie z wysuszonych łodyg plecione są liny, koszyki i inne maty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.