Składniki:
- wieprzowina
- pochrzyn
- zielone szparagi
- duża papryka
- zielona cebulka albo por
- Przygotować składniki: pokroić w plasterki mięso, w romby pochrzyn (pamiętajcie, że pochrzyn trzeba pokroić dość cienko) i paprykę, a w ukośne rurki długości kciuka cebulkę i szparagi. Proporcje składników można dobrać dowolnie, choć najlepiej jest, gdy są dość podobne.
- Przygotowanie najlepiej zacząć od pochrzynu, bo w czasie, gdy będziemy myć i siekać resztę, on sobie już będzie spokojnie leżakował w czystej wodzie.
- Rozgrzać w woku tłuszcz; dorzucać składniki w kolejności cebulka - mięso - papryka - pochrzyn - szparagi. Gdy tylko pochrzyn "dojdzie", danie jest gotowe.
jednak wyglada na tluste, ocieka tluszczem. A jaka wieprzowina, moga byc nasze schabowe? Szparagow nie trzeba wczesniej jakos przygotowac? Przeciez one lykowate. Gdzie ja ten pochrzyn dostane... Slysze o nim od 3 lat co najmniej, a nigdzie nie widze u nas.
OdpowiedzUsuńZielone szparagi można zajadać nawet na surowo :) No i - oczywiście muszą być świeże i chrupiące, nie łykowate. Jest trochę tłuste, jak wszystkie smażone dania, tego nie przeskoczymy. Ale według mnie pyszne :)
Usuń