2018-01-13

skórka tofu smażona z czosnkiem bulwiastym 韭菜炒豆腐皮

Uwielbiam skórkę tofu. Stanowi nieodłączny składnik moich gorących kociołków, a i smażoną spożywam nader często. Tym razem w towarzystwie mojego ulubionego "szczypiorkowego" czosnku.

Składniki:
  • skórka tofu
  • czosnek bulwiasty
  • sól
  • sos sojowy
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
  1. Skórkę tofu solidnie namoczyć/zblanszować/ugotować - w zależności od tego, ile mamy czasu i jak miękką lubimy. Ja zazwyczaj krótko gotuję, bo wolę całkiem miękką.
  2. Przelać skórkę zimną wodą i pokroić w paseczki.
  3. Czosnek pokroić na kawałki długości kciuka.
  4. Rozgrzać tłuszcz i obsmażyć skórkę, a następnie dorzucić czosnek. Smażyć mieszając, dopóki czosnek nie zmięknie.
  5. Dodać sól i sos sojowy, wymieszać i podać :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.