blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-02-28

Dłoń Buddy 佛手柑

Czyli cytron w odmianie palczastej (sarcodactylis). Nie kupiłam - nie jest w zasadzie jadalny, bo miąższ jest w zaniku. Używa się go głownie jako lekarstwa i - do kandyzowania.
Kandyzowany jest przepyszny; jako składnik leków nie jest mi bliżej znany. Wiem tylko, że pomaga na trawienie i w sprawach oskrzelowych.
Śliczny jest i taki żółciutki!! Chętnie bym sobie pohodowała takie drzewko :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.