2025-09-19

福禄寿囍 Poczwórne szczęście

Z okazji kolejnej rocznicy mam dla Was podwójne szczęście, z Trzema Gwiazdami czyli Szczęściem, Karierą i Długowiecznością do kompletu.
Tym razem ta poczwórna kwintesencja szczęścia zaprezentowała się Wam w postaci tradycyjnych chińskich słodyczy zrobionych z fasolki złocistej czyli inaczej fasolki mung. Zowią się one 绿豆糕 ciastkami z "zielonej fasoli", bo taka chińska nazwa mung. Są one bardzo proste do przyrządzenia... pod warunkiem, że ma się dostęp do fasolek obranych ze skórki. Wówczas trzeba je tylko namoczyć, ugotować na parze, przetrzeć, usmażyć z cukrem i odrobiną masła na maleńkim ogniu - i już mamy ciasto gotowe do spożycia. Jak widać na załączonym obrazku, ciasto łatwo można zabarwić na rozmaite kolory. U nas najpopularniejsze są barwniki z róży, dyni, batata, a także herbaty. Ja jednak nie będę takich robić sama - poprzestanę na wersji dostępnej w Pomyślnej Piekarni

PS. Koronkowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.