2019-06-15

kurczak smażony z czarną fasolką

Ten przepis poznałam u wspaniałego Kena Hom, ale dopóki mieszkałam w Polsce, nie miałam pojęcia, o jaką dokładnie fasolę chodzi. Później dopiero zapoznałam się bliżej z milionem odmian fermentowanych słonych fasolek douchi 豆豉. Jedna z nich to właśnie czarne, słone, pikantne fasolki na sucho. Jednak - akurat w tym przepisie możemy użyć właściwie każdej odmiany suchych czy mokrych fermentowanych fasolek. One nadadzą potrawie syczuańskiego pazura, a my po prostu dobierzmy sobie fasolki według własnego gustu lub dostępności.
Druga rzecz to kolejność smażenia. Ken Hom najpierw obsmaża na samym oleju kurczaka, a potem dodaje przyprawy, jednak żaden znany mi Chińczyk tak nie robi: najpierw się obsmaża przyprawy, aż zapachną, a dopiero potem w takim pachnącym oleju smaży się resztę. Dzięki temu całość jest dużo bardziej aromatyczna.

Składniki:
  • pierś kurczaka, pocięta w kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka alkoholu kuchennego - wina ryżowego lub innego wytrawnego
  • szczypta soli - nie za duża, bo fasolka jest słona
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • kawałek imbiru drobno posiekany
  • kilka posiekanych ząbków czosnku
  • drobno posiekana cebulka zielona - może być dużo :)
  • łyżka do dwóch grubo posiekanej fermentowanej fasolki
  • pół szklanki bulionu lub wody
Wykonanie:
  1. Z sosu sojowego, wina, soli, cukru i oleju sezamowego zrobić bejcę i wsadzić do niej kurczaka. Solidnie wymieszać.
  2. Posypać kurczaka mąką kukurydzianą i jeszcze raz solidnie wymieszać. Zostawić przynajmniej na pół godziny. W tym czasie przygotować cebulkę, czosnek i imbir.
  3. Rozgrzać wok na dużym ogniu i dodać olej. Gdy będzie gorący, dodać imbir, czosnek i fasolę. Krótko smażyć w ruchu.
  4. Dodać kurczaka i smażyć w ruchu, aż będzie cały obtoczony przyprawami.
  5. Dodać dymkę, obsmażyć mieszając.
  6. Dodać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie całkiem ugotowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.