Składniki:
- wątroba wieprzowa
- cebula/cebulka zielona/por
- papryka - świeża, dla co wrażliwszych nawet zwykła, słodka, albo suszone chilli
- imbir
- czosnek
- pieprz syczuański
- alkohol/ocet winny
- sos sojowy
- sól
- cukier
- mąka ziemniaczana
- Wątrobę umyć i wsadzić do mocno osolonej wody na minimum godzinę. Zamiast tego można ją po prostu w posolonej wodzie obgotować, ale wówczas smaki będą się mniej wchłaniać.
- Po namoczeniu/obgotowaniu pociąć w cienkie plasterki, a następnie dodać alkohol bądź ocet, sól, trochę zmiażdżonego imbiru i mąkę ziemniaczaną - nie za wiele, tak, żeby była wyczuwalna pod palcami, ale nie tworzyła skorupy ani grudek. Marynować przynajmniej kwadrans, a najlepiej około godziny.
- Świeżą paprykę oraz cebulę pokroić - nie za drobno, na kawałki niewiele mniejsze od plasterków wątroby.
- Przygotować przyprawy - czosnek i imbir niedbale posiekać, pieprz syczuański i suszone chilli przygotować na talerzyku.
- Rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu obsmażyć cebulę, paprykę i resztę przypraw.
- Dodać wątrobę, nadal smażyć, cały czas mieszając.
- Dodać sos sojowy i odrobinę cukru. Wymieszać. Gotowe!
W USA takze byly za bezcen, ogony wolowe to nawet za darmo w polskim sklepie dawali .Teraz ogony bardzo drogie ozory takze a flaki z $5 na $17 podrozaly Lapki kurze sa jeszcze w przyzwoitej cenie. Cale szczescie, bo to doskonale zrodlo kolagenu a jaki krupnik na wywarze z lapek dobry
OdpowiedzUsuńciekawe, czy to z powodu nowej fali imigracji z Chin :D
UsuńW polskiej kuchni się wątróbkę tradycyjnie moczy w mleku, żeby nie była gorzka - moczenie w słonej wodzie też pomaga, czy chodzi o coś innego? :)
OdpowiedzUsuńa nie wiem :) Mnie się świeża wątroba w ogóle nie wydaje gorzka, nawet bez moczenia...
UsuńTo akurat moja mama bardzo lubi podroby. Sama ma czasem ochotę na wątróbkę a gulasz z żołądków bardzo dobry jej wychodzi.
OdpowiedzUsuńMoja Mama uznaje tylko wątróbki drobiowe...
Usuń