blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2017-12-30

smażona wątroba wieprzowa 爆炒猪肝

Obecnie w czasie wizyt w Polsce najbardziej zadziwiają mnie... sklepy mięsne. A konkretnie to, że produkty luksusowe takie jak nerki, wątroby czy kurze łapki są w Polsce sprzedawane za bezcen. Niestety, Mama nie pozwala mi "tych paskudztw" robić w rodzinnym domu. Dlatego po powrocie do Chin nacieszam się tymi jakże bogatymi smakami.

Składniki:
  • wątroba wieprzowa
  • cebula/cebulka zielona/por
  • papryka - świeża, dla co wrażliwszych nawet zwykła, słodka, albo suszone chilli
  • imbir
  • czosnek
  • pieprz syczuański
  • alkohol/ocet winny
  • sos sojowy
  • sól
  • cukier
  • mąka ziemniaczana
Wykonanie:
  1. Wątrobę umyć i wsadzić do mocno osolonej wody na minimum godzinę. Zamiast tego można ją po prostu w posolonej wodzie obgotować, ale wówczas smaki będą się mniej wchłaniać.
  2. Po namoczeniu/obgotowaniu pociąć w cienkie plasterki, a następnie dodać alkohol bądź ocet, sól, trochę zmiażdżonego imbiru i mąkę ziemniaczaną - nie za wiele, tak, żeby była wyczuwalna pod palcami, ale nie tworzyła skorupy ani grudek. Marynować przynajmniej kwadrans, a najlepiej około godziny.
  3. Świeżą paprykę oraz cebulę pokroić - nie za drobno, na kawałki niewiele mniejsze od plasterków wątroby.
  4. Przygotować przyprawy - czosnek i imbir niedbale posiekać, pieprz syczuański i suszone chilli przygotować na talerzyku.
  5. Rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu obsmażyć cebulę, paprykę i resztę przypraw.
  6. Dodać wątrobę, nadal smażyć, cały czas mieszając.
  7. Dodać sos sojowy i odrobinę cukru. Wymieszać. Gotowe!

6 komentarzy:

  1. W USA takze byly za bezcen, ogony wolowe to nawet za darmo w polskim sklepie dawali .Teraz ogony bardzo drogie ozory takze a flaki z $5 na $17 podrozaly Lapki kurze sa jeszcze w przyzwoitej cenie. Cale szczescie, bo to doskonale zrodlo kolagenu a jaki krupnik na wywarze z lapek dobry

    OdpowiedzUsuń
  2. W polskiej kuchni się wątróbkę tradycyjnie moczy w mleku, żeby nie była gorzka - moczenie w słonej wodzie też pomaga, czy chodzi o coś innego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie wiem :) Mnie się świeża wątroba w ogóle nie wydaje gorzka, nawet bez moczenia...

      Usuń
  3. To akurat moja mama bardzo lubi podroby. Sama ma czasem ochotę na wątróbkę a gulasz z żołądków bardzo dobry jej wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.