Składniki:
- kości wołowe - najlepiej udowa, ale inne też dadzą radę.
- wołowina - mięso zdarte z żeber, żołądek, ścięgna itd.
- tłuszcz wołowy
- świeże chilli i odrobina suszonego
- posiekana zielona cebulka
- drobno posiekany imbir
- liście selera naciowego, drobno posiekane
- świeża mięta - bez zdrewniałych łodyżek
- świeże liście kolendry
- limonka
- sól, pieprz, pieprz syczuański, sos sojowy
Wykonanie:
- Wołowinę dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę i wsadzić na pięć minut do wrzątku. Wodę wylać, wołowinę umyć i pokroić w plasterki.
- Do wielkiego garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną wołowinę, umyte kości i tłuszcz wołowy, zagotować, a później gotować na małym ogniu pod przykryciem 5-6 godzin.
- Gdy całość będzie prawie gotowa, przygotowujemy dip: sok z limonki mieszamy z solą, sosem sojowym, posiekanym chilli, imbirem, kolendrą, pieprzem syczuańskim i pieprzem.
- W osobnej misce przygotowujemy posiekaną cebulkę, imbir, kolendrę, miętę, suszone chilli i pieprze.
- Całość zalewamy gotową zupą z mięsem.
- Podajemy z dipem, do którego dolewamy chochelkę zupy.
Wygląda pięknie, zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńcieszy oko, a podniebienie to dopiero!
UsuńDziękujemy , wypróbujemy !!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Mam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńHm, a dlaczego ta zupa nie jest przezroczysta? Bo "u nas na Tajwanie" na ogół jest...
OdpowiedzUsuńdługie gotowanie + wiele różnych części krowy :)
Usuń