blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2011-07-12

kapusta w paprykowej mazi

Skladniki podstawowe:
*kapusta,
*maz paprykowa.
Maz paprykowa w Chinach jest do dostania w wiekszosci spozywczakow, ale w Polsce jest cokolwiek malo spotykana, wiec ninejszym mowie, jak wykonac :)
Maz paprykowa:
*czerwone badz zielone papryczki chilli (badz inne, rownie ostre)
*sol
Prawda, ze niewiele trzeba? :D Na kazdy kilogram papryki trzeba odmierzyc mniej wiecej 100 gramow soli. Oczywiscie, ilosc soli zalezy tylko i wylacznie od osobistych upodoban.
1)dokladnie umyc i wysuszyc. NIE WOLNO zostawic wody, bo wtedy zamiast mazi paprykowej zrobi nam sie papryka marynowana - tez dobre, ale to jednak nie to samo ;)
2)pestki mozna wyrzucic albo zostawic, w zaleznosci od upodoban smakowych; pestki dodaja goryczki
3)kroimy papryczki najdrobniej, jak potrafimy, dodajemy soli, dokladnie mieszamy. Pamietamy, zeby kroic papryczki albo w rekawiczkach, albo po uprzednim posmarowaniu dloni olejem - chilli potrafi uniesprawnic rece na calkiem dlugi czas.
4)mozna dodac odrobine wodki/octu. Mozna dodac kapke oleju sezamowego a nawet sosu sojowego - w zaleznosci od regionu Chin roznie sie te papryke przyprawia.
5)zamykamy szczelnie, trzymamy w ciemnym, suchym miejscu - nie w lodowce, lodowka calkiem zmienia smak. W zasadzie zaraz po zrobieniu nadaje sie do spozycia, ale wtedy jest tylko slono ostre, a nie pachnace Chinami... Najsmaczniejsza jest po miesiacu, okres przydatnosci do spozycia to prawie rok, a po roku mozna zapakowac do lodowki na nastepnych pare miesiecy.

No dobrze. Skoro juz wiemy, jak zrobic maz paprykowa, wrocmy do naszej kapusty. Poza skladnikami podstawowymi potrzebujemy przypraw:
*posiekany szczypiorek/zielona cebulka
*rozciapane imbir i czosnek,
*sos ostrygowy (pol lyzeczki najwyzej),
*pieprz,
*odrobina oliwy, takiej co to do salatek sie nadaje.
I.kapuste myjemy, tniemy na takie kawalki, ktore wygodnie podnosic paleczkami. Wkladamy do wrzatku na czas tak dlugi, zeby nie byla kompletnie surowa :P
II.rozgrzewamy wok, wlewamy olej. Gdy jest juz goracy, dodajemy maz paprykowa, sol i reszte przypraw i na malym ogniu doprowadzamy do tego, ze skladniki zamienia sie w sos.
III.liscie kapusty ukladamy w garnku do gotowania na parze i nakrywamy naszym sosem tak, zeby sie nie rozlal. Gotujemy na parze okolo 8 minut - ma byc al dente - i podajemy, udekorowana zielona cebulka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.