2025-07-05

smażona trukwa 炒丝瓜

Jeśli nie macie czasu bawić się w wydrążanie i nadziewanie trukwy tudzież gotowanie jej na parze, z tych samych składników możecie przyrządzić coś mniej wyględnego, ale równie smacznego. 

Składniki
  • trukwa 
  • parę ząbków czosnku 
  • szczypta soli/kapka sosu sojowego 
  • ewentualnie inne dodatki: posiekane pomidory lub czerwona papryka dla wyglądu.
Wykonanie
  1. Trukwę pokroić na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru. 
  2. Czosnek posiekać na plasterki. 
  3. W woku rozgrzać tłuszcz, dorzucić czosnek, a gdy zapachnie - dorzucić trukwę i ewentualnie inne dodatki. 
  4. Smażyć kilka minut, aż puści sok i zmięknie. 
  5. Doprawić solą/sosem sojowym. Gotowe!
Do krojenia trukwy i innych większych warzyw Chińczycy używają techniki "toczącego się noża" 滚刀. Polega ona na tym, by w trakcie siekania wciąż obracać warzywo, które chcemy pokroić:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.