2016-06-26

kartofle w pomidorach

Lubicie gotowane kartofle? Ja bardzo, ale ileż można jeść kartofle z wody, kartofle babci, placki ziemniaczane po yunnańsku czy kartoflany jedwab? Czasem trzeba się trochę wysilić i urozmaicić menu... A kartofle w pomidorach nadają się do tego idealnie: mogą być zarówno podstawą obiadu, samodzielnym daniem, jak i jedną z paru miseczek na yunnańskim stole.

Składniki:
  • duży kartofel - albo i kilogram, w zależności od tego, czy mają być dodatkiem dla dwóch osób, czy podstawą obiadu dla pułku
  • ze dwa pomidory - albo kilogram, w zależności od ilości ziemniaków
  • odrobina soli
  • woda
  • tłuszcz
  • ewentualnie trochę drobno posiekanej zielonej cebulki

Wykonanie:
  1. Ziemniaki pokroić w cieniutkie plastry.
  2. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać.
  3. W woku rozgrzać trochę tłuszczu i obsmażyć ziemniaki. Dodać wody - tyle, by ledwo co przykryć ziemniaki.
  4. Gdy woda prawie wyparuje, dodać pomidory, cebulkę i ewentualnie jeszcze trochę wody.
  5. Dusić na małym ogniu, aż sos pomidorowy osiągnie upragnioną konsystencję, a ziemniaki będą całkiem ugotowane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.