blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-12-03

kartofle

Chińczycy często zaskakują mnie kulinarnie, ale jakiś czas temu zaskoczyli mnie bardziej niż zwykle, bo produktem, o którym myślałam, że wiem wszystko.
Kupiłam kilo kartofli. Obrałam ze skórki. I okazało się, że ten kartofel jest fioletowy!
Przez chwilę bałam się, że kupiłam fioletową odmianę batata, ale nie - to normalny, zwykły ziemniak, tyle że - fioletowy. Wspaniale wygląda w sałatkach, nadaje śliczną barwę purree, a frytki z takich kartofli są po prostu przepiękne! :)

3 komentarze:

  1. Faktycznie do salatek sie nadaje, ale nie jest az tak bardzo fioletowy, jakby mogl byc. Ja ostatnio kupilam intensywnie fioletowego, o takiego: https://www.google.pl/images?client=opera&q=ziemniak+truflowy&oe=utf-8&channel=suggest&gws_rd=ssl&hl=pl&sa=X&oi=image_result_group&ei=NDB_VJaiGeahyAPYi4GQDQ&ved=0CBMQsAQ (sorry, nie potrafię skracać linków) i juz zrobilam z niego zupe o pieknym kolorze. Niedlugo ja pokaze na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie doczytałam później o fioletowej odmianie ziemniaków; ten mój jest chyba mieszańcem dwóch typów :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.