blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2014-02-19

dynia na parze 蒸南瓜

Mój Pan i Władca jest maniakiem chilli. Ze względu na mnie zazwyczaj rezygnuje z tej przyprawy. Choć nie narzeka, wiem, że wiele potraw uważa za lekko mdłe. Jednak słodycz dyni uwielbia i nigdy by nie połączył żadnej dyni z chilli. Poniższa potrawa to jeden z jego ulubionych obiadowych dodatków.

Składniki:
*dynia, obrana ze skóry i pokrojona w plastry. Plastry powinny być w miarę możliwości zbliżonej grubości, gdyż inaczej ugotują się nierówno - niektóre będą twarde, niektóre rozgotowane.
*owoce kolcowoju; do zastąpienia na przykład rodzynkami. Owoce kolcowoju można już kupić w Polsce, ale na pewno nie wszędzie. Rodzynki nie zastąpią ich idealnie, ale chodzi o przełamanie nieco mdłego smaku dyni.
*suszone owoce głożyny pospolitej, do zastąpienia jakimikolwiek suszonymi owocami. Wiem, że to będzie tylko namiastka, ale - skoro ja będąc w Chinach używam koziego sera do sernika, to Wy również możecie spróbować pozmieniać przepisy, prawda? :)

Wykonanie:
1) Dynię układać warstwami na talerzu czy w miseczce, przekładając warstwy suszonymi owocami.
2) Gotować w parowniku albo w zwykłym garnku; jeśli mamy parownik, talerz jest lepszym rozwiązaniem, jeśli mamy tylko zwykły garnek, wysoka miseczka doskonale spełni swoją rolę. Należy po prostu wsadzić miseczkę do garnka z wodą tak, żeby woda nie mogła się dostać do miski i przykryć.
3) W zależności od grubości plastrów, dynia będzie się gotować od 15 do 25 minut. Po kwadransie warto sprawdzić, czy jest już miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.