blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2012-11-11

茨菰 strzałka wodna

Strzałka wodna to kolejna bylina, która z kompletnie dla mnie niezrozumiałych przyczyn nie jest w Polsce spożywana. U nas się ją tylko ogląda. Grrrr... W Chinach jej bulwa jest jedną z tradycyjnych potraw noworocznych. W Kunmingu i okolicach jada się ją jednak również teraz - jest dostępna w prawie każdym supermarkecie i na wszystkich targach.
Bulwa jest trochę podobna do ziemniaka zarówno w smaku, jak i w wyglądzie.
Jako, że występuje właściwie w całych Chinach, dorobiła się wielu nazw lokalnych: łaskawy grzyb 慈菇, trawa jaskółczego ogona 燕尾草, białoziemny kasztan 白地栗 itd.
Zgodnie z chińską medycyną działa przeciwzapalnie, uzdatnia płuca i usprawnia przepływ qi - czyli jest moim prywatnym panaceum, z racji tego, że u mnie szwankują górne drogi oddechowe.
W całych Chinach spożywa się je przyrządzone na trzy podstawowe sposoby: smażone, w zupie i tzw. czerwonym sosie. Dla Yunnanu charakterystyczne są natomiast... chipsy strzałkowe, robione dokładnie tak jak nasze ziemniaczane - po pokrojeniu bulwy na plasterki smaży się je w głębokim tłuszczu, aż będą chrupiące.
Są PYSZNE!!!
ZB i ja wrzucamy często strzałki do gorącego kociołka, wtedy nabierają naszego ukochanego ostrokwaśnego smaku...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.