blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2012-03-14

摩登粑粑 Nowoczesne placki

Dawno, dawno temu mozna bylo w Kunmingu sprobowac pysznej przekaski. Nazywalo sie to placki z sola i pieprzem 椒盐饼, ktora to nazwa dosc dokladnie mowi, jaki byl smak owych plackow. Inna rzecz, ze oczywiscie kazdy stragan sprzedajacy takie placki dodawal cos od siebie, zeby placki byly smakowite tudziez unikatowe. Byly sobie na przyklad dwie panienki, ktore do zagniatanego ciasta dodawaly prawdziwe amerykanskie maslo, dzieki czemu smak naszych plackow byl wyjatkowo delikatny. Ten wlasnie smak przyciagnal klientele amerykanskiej proweniencji; siostry zaczely karmic plackami zolnierzy. Oni zas, nie znajac chinskiego i nie wiedzac, ze placki maja juz solno-pieprzna nazwe, a widzac, ze dziewczeta ubieraja sie "po nowoczesnemu" zamiast w tradycyjne 旗袍 qipao (cipao), nazwali je "nowoczesnymi plackami", przy czym oczywiscie nazywali je z angielska "modern", co Chinczycy, podsluchawszy, przeksztalcili na mo deng 摩登, ktore nijak sie nie ma do wlasciwego, prawdziwie chinskiego "wspolczesnego, nowoczesnego", ktore pisze sie 现代 badz 近代, i jest tylko proba transkrypcji fonetycznej. Tym niemniej nazwa sie przyjela i "nowoczesne placki" weszly na stale do potocznego jezyka kunmingczykow.
Dzis w Kunmingu nie da sie juz kupic plackow solno-pieprznych, za to, przy odrobinie szczescia, mozna trafic na te "nowoczesne". Smakuja troche jak nasze nalesniki, a troche jak drozdzowki czy inne paczki. Sa lekko slodkawe i naprawde potrafia przypasowac bialasom ^.^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.