blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników.

2018-06-07

Chcę Ci tylko dofasolić! 只想豆你

Zachwyciła mnie gra słów w nazwie tej jadłodajni. Przeróbka "tylko się z Tobą droczę" 只想逗你. Droczyć się z kimś to znak 逗 dòu, czyli idąca 辶 fasolka 豆. Fasolka znalazła się tu tylko z przyczyn fonetycznych, to znaczy nadaje znakowi brzmienie. Samą fasolkę 豆 wymawia się identycznie, nawet z tym samym tonem.
W jadłodajni są oczywiście podawane liczne potrawy zrobione na bazie sojowego mleka i sojowego sera (czyli tofu). Bowiem to właśnie soja warzywna - żółta fasolka 黄豆/ wielka fasolka 大豆 - jest chińską fasolą domyślną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.