blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2013-12-18

garnek parowy 氣鍋

Dzisiaj przedstawię Państwu najważniejszy garnek Yunnanu:
To garnek parowy, gliniany, nieglazurowany. Wytwarzany w Yunnanie od wieków, stał się obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Z wyjątkiem mojej, oczywiście, bo my idziemy na łatwiznę i na dania z garnka parowego wpraszamy się do świekry :) Ale garnek ten jest naprawdę wspaniały. O jego wspaniałości stanowią dwa elementy - fakt, że jest nieglazurowany i przez to wszystkie potrawy nieprawdopodobnie pachną, oraz rurka, którą widać pośrodku, a dzięki której produkty gotują się na parze, a nie zwyczajnie. O najsłynniejszym yunnańskim daniu z tego garnka na pewno jeszcze napiszę. A jeśli zdarzy mi się wreszcie taki gar nabyć, opowiem o nim więcej :)

2 komentarze:

  1. Patrzę, patrzę i patrzę i ciągle nie wiem, jak to działa. Para z tego dziubka wychodzi, tak? A gdzie żarcie? W środku? Jest jakaś przykrywka, że ta para do środka idzie, zamiast do góry? Czy jak?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przykrywka :) tak się podnieciłam faktem, że były te garnki wreszcie wystawione bez przykrywek, że aż zapomniałam napisać. Bo normalnie są zawsze z przykrywkami i nie widać tej rurki w środku, która prowadzi nad drugie dno...

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.