blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2008-09-14

kluski przechodzące przez most 過橋米線

Powstanie jednej z najsłynniejszych przekąsek Yunnanu opatrzone jest legendą. Ciekawa rzecz: w Polsce mało jest legend okołokulinarnych, a w Chinach jest ich mnóstwo. Czyżby Chińczycy byli większymi od Polaków łasuchami?
Dawno, dawno temu był sobie mężczyzna, który uczył się do egzaminów państwowych w jakimś odciętym od cywilizacji miejscu (w okolicach dzisiejszego Mengzi). Żeby być z dala od zgiełku, siadał sobie na przeciwnym niż własne domostwo brzegu rzeki. Kochająca żona dzień w dzień przygotowywała mu obiadek. Problem polegał na tym, że zanim docierała na drugi brzeg rzeki, obiad był zimnawy. Pewnego dnia wpadła wreszcie na to, ze jeśli zupa ma warstwę ochronną tłuszczu, nieprędko ostygnie. Moim zdaniem wystarczyłoby tę zupę czymś nakryć, niekoniecznie tłuszczem, no ale ja głupia Europejka jestem... Ponieważ facetowi udało się zdać egzamin, oczywiście tylko dzięki pożywnym a ciepłym zupkom przygotowywanym przez żonę, kluski stały się sławne
Instrukcja obsługi: dostaje się kubełek wrzącego rosołu, a także miliard miseczek z pokrojonym na półprzezroczyste plasterki surowym mięskiem, warzywami, owocami morza czy co kto sobie życzy plus oczywiście misieny* w dużej ilości. Wrzuca się to po kolei do miski z rosołkiem. Kolejność jest ważna: na początek idzie surowe mięso i przepiórcze jajka i dopiero, gdy się one "ugotują", dorzucamy dodatki. Następnie się zajada całość za pomocą pałeczek, zapijając zimnym piwkiem. Zimne piwko nie jest aż tak tradycyjne, jak kluski, ale co nam to przeszkadza?
Miseczka jest taka dość konkretna, ale w zależności od knajpy rozmiar jest różny. Całość kosztuje od kilku do kilkudziesięciu yuanów, w zależności od stopnia wypasu. Wybierając knajpę, trzeba uważać - w niektórych miejscach wspaniały kurczaczy rosołek zastępuje mieszanka wrzątku i glutaminianu sodu...
*jeden z typów makaronu zrobionego z ugotowanego wcześniej ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.