2018-08-20

tkemali

Czy Gruzja jest jeszcze w Europie, czy już w Azji? Dla mnie Gruzini stoją jedną nogą w Europie, a drugą w Azji, dlatego pozwalam sobie na azjofilskim blogu umieścić gruziński przepis na sos tkemali. O samym sosie i o tym, z jakich śliwek powinien powstać, dowiedziałam się tutaj. Jednak przepis zmodyfikowałam w związku z zawartością naszego ogródka. 

Składniki:
  • gar mirabelek
  • solidna główka czosnku
  • kopiasta łyżeczka soli
  • cynamon
  • goździki
  • kolendra
  • ostre papryki
  • świeże ziele tymianku, oregano, koperku i mięty
  • cukier do smaku
Wykonanie:
  1. W niewielkiej ilości wody ugotować do miękkości mirabelki. Wybrać pestki albo przetrzeć przez sito.
  2. Przygotować przyprawy: cynamon, goździki, kolendrę, sól i czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Świeże zioła drobno posiekać.
  3. Domieszać przyprawy do przebranej pulpy śliwkowej, zagotować. Trzeba mieszać, żeby nie przywarło i ewentualnie dosmaczyć cukrem, jeśli zbyt kwaśne.
  4. Gotowe pakować do wyparzonych słoików i pasteryzować.
Z mięsem - miodzio. Albo zamiast masła, na kanapki. Albo jako sos do szaszłyków. Albo do urozmaicenia smaku sera. Mniam.

6 komentarzy:

  1. Ależ zaskoczenie :D A Gruzja jest zdecydowanie w Azji, nieważne co twierdzą sami Gruzini ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm.... nieszczególnie..... ale ogólnie mam uraz do gruzińskiego jedzenia, więc pewnie dlatego ;-) Za to gorąco polecam portal Oblicza Gruzji, z którego masz ten przepis- fantastyczna skarbnica wiedzy wszelakiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie bardzo mi się spodobała ta strona, dlatego tak zaszalałam z własnym tkemali :) Ja kocham gruzińskie żarcie i KOLENDRĘ! :)

      Usuń
  3. Lubię przepisy, których efekt można przechować "na później" :) Napisz mi tylko, jak długo można przechowywać tak gotowe danie w słoiczku? Bo sam przepis apetyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapasteryzowane? W nieskończoność. Otwarte słoiczki w lodówce - mój najdłużej wytrzymał dwa tygodnie, ale to dlatego, że został zjedzony, a nie dlatego, że się zepsuł, więc nie pomogę ;)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.