blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2016-10-22

klopsy w liliach 百合肉

Składniki:
*mielone mięso
*lilie Dawida
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1) lilie podzielić na płatki, dokładnie umyć.
2) doprawić mięso.
3) mięso formować w niewielkie kulki i "ubrać" w płatki lilii. Układać na talerzu lub w miseczce.
4) miseczkę włożyć do parownika albo do garnka z wodą i gotować na parze, aż mięso zniesurowieje. Ciężko podać dokładny czas gotowania, bo zależy i od ognia, i od wielkości garnka, i od wielkości kulek - jakieś 10-15 minut powinno wystarczyć.
Smak potrawy łatwo jest wzbogacić, dodając posiekane drobniutko warzywa, choćby marchewkę i ogórek albo cebulkę i jagody kolcowoju - goji. Można też zamiast gotować na parze, poddusić nasze liliowe klopsiki w garnku o grubym dnie. Powstanie wtedy przepyszny, mięsno-liliowy, lekko słodkawy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.