2011-11-17
lotosowy kisiel 藕粉
Mocno tradycyjna przekąska. Dzięki nowoczesnym technologiom można kupić "lotos instant", który trzeba tylko zalać wrzątkiem i zamieszać, by uzyskać deser o konsystencji kisielu. Z dodatkami takimi jak drobne kwiecie wończy (na zdjęciu) czy z głożyną pospolitą zmienia się z lekarstwa na nadciśnienie w słodką przekąskę... na nadciśnienie ;).
Kiedyś nie przepadałam za lotosem w żadnej formie. Łykowaty jakiś taki. Okazuje się, że wszystko zależy od miejsca uprawy - na przykład u mnie, w Jinghongu, lotos jest przepyszny, a sproszkowany lotos znad Jeziora Pieszczenia Nieśmiertelnych jest wprost wyśmienity.
To tak zamiast czekolady i innych słodyczy...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jezioro Pieszczenia Niesmiertelnych??? bosz, co za nazwa... ;)
OdpowiedzUsuńjuz o nim pisalam: http://baixiaotai.blogspot.com/2011/04/jezioro-pieszczenia-niesmiertelnych.html i jeszcze tutaj: http://baixiaotai.blogspot.com/2011/07/miasto-rzeczne.html :) Bardzo fajne jezioro ;)
OdpowiedzUsuńtia, 'u mnie w Jinghongu' :P
OdpowiedzUsuńa co? nie u mnie? czy nie w Jinghongu? :P
OdpowiedzUsuń