2021-09-18

bakłażan na zimno po dajsku 傣味涼拌茄子

Dzisiejszy wpis powstał w ramach współpracy z japonia-info.pl, czyli pod egidą Unii Azjatyckiej. 

O tym bakłażanie na zimno już wspominałam. Tym razem przyrządziłam go trochę inaczej; wyszedł jeszcze lepszy niż zazwyczaj. Nawet świekra mnie pochwaliła. Można go przyrządzić na dwa podstawowe sposoby: ugotowany lub upieczony. Na kunmińskich targach piecze się zarówno bakłażany, jak i papryki - te drugie, żeby łatwiej z nich ściągnąć skórkę, a te pierwsze po prostu dlatego, że upieczone są bardziej aromatyczne. Jeśli jednak mamy za mało czasu na rozgrzanie piekarnika i porządne upieczenie bakłażana - bo to musi trwać pół godziny do trzech kwadransów - to można bakłażan po prostu ugotować - tak się tę sałatkę robi w większości kunmińskich domów, bo tu mało kto ma piekarnik. Sałatka na tym wiele nie straci. Jako ewentualny dodatek białkowy świetnie nada się kurczak z zupy czy też resztki kurczaka pieczonego - ale wersja bez mięsa jest tu zdecydowanie bardziej popularna. Ja do tej sałatki dodaję, co mi wpadnie w ręce.

Składniki:

  • bakłażan
  • czosnek - ile wlezie. To znaczy: ile lubicie.
  • świeże liście kolendry, względnie pietruszki. Jak mam miętę, to też dodaję. Zresztą, cokolwiek innego zielonego, np. zielona cebulka też wchodzi w grę.
  • świeże chilli
  • świeża papryka - upieczona lub surowa, pokrojona po prostu w paski 
  • cebula w piórka, najlepiej czerwona 
  • obrany ze skórki pomidor w paseczki 
  • sos rybny lub w ostateczności sojowy - kapka
  • olej sezamowy - kapeczka
  • podprażone orzeszki ziemne albo jakiekolwiek inne orzechy czy słonecznik
  • ostry sos - ja użyłam tajskiego słodko-ostrego sosu chilli i już nigdy go niczym innym nie zastąpię. Można pominąć, zwłaszcza jeśli dodaliście dużo chilli
  • sok z limonki do smaku

Wykonanie:

  1. Bakłażan upiec lub ugotować al dente, pokroić w paski albo potraktować widelcem tak, żeby miąższ został podzielony. Ostudzić.
  2. W trakcie pieczenia/gotowania bakłażana doskonale zdążymy podprażyć orzeszki ziemne i porozgniatać je w moździerzu, posiekać zioła, rozgnieść czosnek i połączyć to z resztą przypraw.
  3. Paski bakłażana, pokrojone pomidory i papryki, a także ewentualnie kawałeczki kurczaka wymieszać z sosem i podać.
Tutaj znajdziecie przepis na japoński bakłażan z miso.

4 komentarze:

  1. Anonimowy19/9/21 16:38

    Ale jak upiec/ugotować? W całości? W plastrach? Pozdrawiam, Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej w całości, tylko ponakłuwany; jeśli wielkość garnka na to nie pozwala, to można ewentualnie przekroić w poprzek na pół.

      Usuń
  2. Bakłażan jadam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Zakochałam się w nim oczywiście na Tajwanie <3

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.