Składniki:
- duży kartofel - albo i kilogram, w zależności od tego, czy mają być dodatkiem dla dwóch osób, czy podstawą obiadu dla pułku
- ze dwa pomidory - albo kilogram, w zależności od ilości ziemniaków
- odrobina soli
- woda
- tłuszcz
- ewentualnie trochę drobno posiekanej zielonej cebulki
Wykonanie:
- Ziemniaki pokroić w cieniutkie plastry.
- Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać.
- W woku rozgrzać trochę tłuszczu i obsmażyć ziemniaki. Dodać wody - tyle, by ledwo co przykryć ziemniaki.
- Gdy woda prawie wyparuje, dodać pomidory, cebulkę i ewentualnie jeszcze trochę wody.
- Dusić na małym ogniu, aż sos pomidorowy osiągnie upragnioną konsystencję, a ziemniaki będą całkiem ugotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.