2020-08-29

lody fasolowe 绿豆冰棒

Osobiście uważam, że jakiekolwiek słodycze z rozmaitymi odmianami fasoli to wielka pomyłka. Z czasem nauczyłam się akceptować ich istnienie, ale nigdy nie są moim pierwszym wyborem. 

A potem nastało Tajfuniątko. Które, ku mojej rozpaczy, najbardziej kocha lody ze złotej fasoli.

Składniki:

  • fasola złota
  • cukier/ksylitol do smaku
  • ewentualnie mleko

Wykonanie:

  1. Fasolę moczyć całą noc.
  2. Rano ją wypłukać i ugotować do miękkości (czyli do momentu, gdy się będzie rozpadać) w niewielkiej ilości wody (powiedzmy, że woda ma swobodnie przykrywać fasolki). Chodzi o to, żeby nie było za dużo wody, bo konsystencja lodów bardzo na tym straci.
  3. Osłodzić do smaku i solidnie wymieszać.
  4. Można zblendować, ale Tajfuniątko woli czuć ziarenka. Można dodać mleka. Można część zblendować, a część zostawić dla ozdoby. 
  5. Wlać do foremek i wstawić do zamrażalnika. Lody są jak znalazł na upalne lato.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.