2020-01-11

Mengzi kulinarnie

Kiedy już wybierzecie się do Mengzi, zadbajcie o żołądki. Oczywiście, najsłynniejsza potrawa stąd pochodząca to Kluski Przechodzące Przez Most. Mieszkańcy utrzymują, że to właśnie przez most i groblę Południowego Jeziora bieżała żonka przynosząca prowiant uczonemu mężowi... I choć kluski te jadam w Kunmingu dość często, i to w najrozmaitszych odmianach, muszę przyznać, że na najlepsze, najładniej podane, najbogatsze i w ogóle naj misieny przechodzące przez most trafiliśmy właśnie w hotelu Guanfang w Mengzi, na brzegu Południowego Jeziora.
Oprócz tego, chcąc spróbować innych lokalnych przysmaków, poszliśmy do ponoć najlepszej restauracji Hani w całym Mengzi - 哈尼人家.
Po pierwsze: jest ogromna! Mają takie zaplecze, że można tam spokojnie zorganizować weselicho, a nie tylko zwykłą kolację. Oprócz regularnych pokojów w małych drewnianych i bambusowych domkach, są dostępne również stanowiska do grillowania, na zewnątrz. Sami uprawiają część warzyw, sami hodują drób. Nie tylko kury i kaczki, ale też bażanty i inne ptactwo jadane przez Hani.
Byliśmy olśnieni zarówno smakiem, jak i wielkością porcji. Serdecznie polecam. 
ryżanka czyli kaszanka z ryżem zamiast kaszy - świetna, smażona, podana z płatkami chilli
wieprzowina smażona z chilli i czosnkiem bulwiastym. Nie tylko samo mięso, ale i podroby - wątróbka i nerki.
Dla Tajfuniątka kłącza lotosu i groszek cukrowy
pyszne placuszki, pieczone nad paleniskiem.
I jeszcze podgląd naszej misienowej miejscówki:
patrzcie, jaka obfitość składników!
lądują w miseczce...
patrzcie na rozmiar miseczki - i chochelki do picia zupy :)
ależ to było pyszne!
Na drogę zabraliśmy kasztany, tym razem nie pieczone, a gotowane na parze, trochę owoców i pyszną yunnańską wodę prosto z Góry Nefrytowego Smoka 玉龙雪山.
na pierwszym planie lokalna duma: nieśpliki.
Druga duma: najsłodsze granaty Yunnanu.

6 komentarzy:

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.