2019-01-12

orlicowy makaron 蕨根粉

Bardzo często spotykaną w Yunnanie przystawką jest makaron orlicowy, ugotowany i podany na zimno, w formie pikantnej sałatki.
W sałatce poza makaronem znajdują się liście kolendry, drobno posiekane chilli, a także sos sojowy i ciemny ocet ryżowy. Pycha!
Makaron jest sporządzony z korzeni orlicowych, które się myje, rozdrabnia, przecedza i suszy w celu uzyskania mąki. Następnie wytwarza się makaron, który jest sprzedawany w wysuszonych wiązkach.
Niestety, tej potrawy nie można spożywać często. Orlica jest bowiem, na całe nieszczęście, kancerogenna (w anglojęzycznej wikipedii można poczytać o kancerogennym czynniku, który zawiera ta pozornie niegroźna paprotka). Oczywiście, spożycie raz na jakiś czas nie wiąże się z wielkim ryzykiem, ale na pewno nie może być podstawą diety.

5 komentarzy:

  1. "Niestety, tej potrawy nie można spożywać często. Orlica jest bowiem, na całe nieszczęście, kancerogenna"
    Jak mawiał mój Dziadek: Na coś trzeba umrzeć, nie można ze starości.
    Wszystko co dobre jest szkodliwe. Najbardziej słodycze. I piwo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z dwojga złego wybrałabym coś, po czym mogłabym na zawał serca, a nie coś z rakiem...

      Usuń
  2. A co ten makaron najbardziej przypomina w smaku? Bo wygląda trochę jak gryczany (a może to zasługa brązowego sosu?).
    Bo sama sałatka wygląda zacnie i chętnie bym coś podobnego przyrządziła :-), tylko doradź, jaki makaron może robić za zamiennik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w smaku nie jest podobny do zwykłych, zbożowych makaronów, ale sałatkę robiłam z sobą i cienkim makaronem ryżowym również :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.