Aktualnie mam kompletnego świra na punkcie jadalnych róż. Stąd następny przepis z płatkami. Ciasto muffinkowe pożyczyłam z Kwestii Smaku, dodałam tylko trochę mniej mąki, bo część zastąpiłam różami. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ... zastąpiłam go różami ;)
Składniki:
- 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 kubeczki mąki
- 1 kubeczek drobno podartych płatków róż
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek cukru
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- cukier puder do posypania po wierzchu
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zanim się nagrzeje, doskonale zdążycie przygotować resztę.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i podarte róże. Dokładnie wymieszać.
- Dodać jajka, jogurt i olej. Krótko i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
- Piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Uwielbiam róże,mam żywopłot z"rosa rugosa"-cukier rozany,konfitury a i nalewki...cudowna pachnąca królowa kwiatów🌹Pozdrawiam wiosenno- rozanie znad Baltyku ☀
OdpowiedzUsuńja nigdy za różami nie przepadałam. A potem zakochałam się w tych na talerzu :D
UsuńWiele rzeczy Ci jak widać umknęło w Polsce. W polskiej starej kulinarnej tradycji znajdują się i konfitury suche ucierane lub mokre gotowane z płatków róży, jak również syrop różany z tychże, a i wino z (owoców) dzikiej róży zajmuje w niej jedno z poczesnych miejsc. Aż dziw, że nie miałaś okazji pokochać tych smakowitości w ojczyźnie, bo mam wrażenie, że w kazdej polskiej rodzinie te rarytasy są znane, a w wielu do dziś tradycyjnie przyrządzane.
OdpowiedzUsuń... i używane choćby do najlepszych na świecie pączków/rogalików z różą, czy do tortowej masy różanej.
UsuńW Polsce znałam tylko konfitury. Tak się złożyło. Wiem, że ucierane płatki róż i inne specjały również są doskonale Polakom znane. Za to świeżych płatków jadalnej róży nie spotkałam w Polsce nigdy w żadnym sklepie ani na żadnym targu.
Usuń