Następny przepis z łatwej kuchni chińskiej. Nie wiem, na ile jest chiński (ja się z takim daniem na żywo nie spotkałam), ale jest pyszny za to.
Składniki:
Składniki:
- filet z kurczaka, pocięty w paski
- 1 białko
- sól
- olej sezamowy
- mąka kukurydziana
- olej
- dymka/szczypiorek do przybrania
- pół wyciśniętej cytryny
- bulion
- wyciśnięta cytryna
- odrobina cukru
- sos sojowy
- wytrawny alkohol
- drobno posiekany czosnek
- chilli do smaku
- Kurczaka, rozkłócone białko, sól, olej sezamowy i odrobinę mąki kukurydzianej wrzucić do michy i wymieszać, żeby zamarynować kurczaka. Jakieś pół godziny wystarczy.
- Wrzucamy nieszczęsne resztki zwierza na gorący tłuszcz i obsmażamy do zbielenia mięsa.
- Odsączamy kurczaka (albo nie, jesli lubimy tłuste), a kiedy kurczak jest zajęty odsączaniem się, my zajmujemy się zrobieniem sosu.
- Składniki sosu zagotować, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą, a następnie wrzucić doń usmażonego wcześniej kurczaka i wymieszać, aż wszystko pokryje się gęstym sosem.
- Przybrać cebulką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.