2021-08-28

żabki obejmują nefrytowe kolumny 青蛙抱玉柱

Na pewno pamiętacie pierwszą "żabią" potrawę, którą Wam przedstawiłam. Żabki skaczące po kamieniach czyli połączenie młodego bobu i twardego yunnańskiego koziego sera jest absolutnym cudem. Dziś jednak przed Wami żabki z nefrytowymi kolumnami, czyli połączenie młodego bobu z chrupiącymi, soczystymi łodygami czosnku - jedna z bardzo tradycyjnych yunnańskich potraw. 

Składniki

  • porcja młodego bobu 
  • pęk świeżych łodyg czosnku 蒜苔 
  • czerwona papryka pokrojona w kawałki - głównie dla koloru 
  • sól 

Wykonanie

  1. Bób podsmażyć bądź poddusić na niewielkim ogniu, żeby nie był całkiem surowy. 
  2. W międzyczasie łodygi połamać na kawałki długości kciuka. Jeśli nie da się ich połamać, to znaczy, że się nie nadają, bo są stare i łykowate. Wtedy zróbcie z nich pesto ;) 
  3. Gdy bób jest już prawie, prawie, dodać łodygi czosnku i smażyć dalej. 
  4. Dodać paprykę i odrobinę soli, solidnie wymieszać w woku i już można podawać.

5 komentarzy:

  1. Nie mogłaś tego wrzucić w sezonie na bób?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja wezmę łodygi czosnku? Chyba przerobię na bób z fasolką szparagową, doprawione czosnkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.