2019-05-24

wołowina z miętą 薄荷牛肉片

Lubicie miętę? Muszę powiedzieć, że rzadko pijam herbatkę miętową, a w pastach do zębów wolę herbaciane smaki tworzone przez Darlie. Jednak przybywszy do Kunmingu odkryłam miętę jako... warzywo. Używa się jej nie tylko w sałatkach, ale również jako przyprawę do zup, a nawet jedno z namiętnie smażonych warzyw. Lubię ją w wielu postaciach, ale bodaj najbardziej - jako jeden z dwóch głównych składników sałatki. Drugim jest równie pyszne mięso. Kiedy więc następnym razem będziecie mieli pod ręką pęk świeżej mięty, zróbcie rosół wołowy, a mięso "wykorzysta się samo".

Składniki:
  • pęk mięty - tylko młode pędy oraz liście bez łodyg; łodygi są zbyt łykowate
  • ugotowana na miękko wołowina, poszarpana albo pokrojona w cienkie plasterki
  • zmiażdżony czosnek
  • sos sojowy - łyżka
  • pasta z fermentowanych fasolek 水豆豉 - solidna łyżka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na minimum kwadrans, żeby się przegryzło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.