Składniki:
- ananas, posiekany na około dwucentymetrowe kawałki
- cukier
- mąka
- płatki owsiane
- masło
- gałka muszkatołowa
- sól
- limonka - sok
- imbir - starty lub drobniusieńko posiekany
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik. Robimy to zaraz na początku, bo wykonanie deseru jest bardzo proste i szybkie.
- Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier, mąkę, gałkę i szczyptę soli. Cukier i mąka w równych porcjach, a masła tyle, żeby suche składniki zlepić. Ja zawsze wszystko robię na oko, dlatego mam na podorędziu płatki owsiane, którymi poprawiam konsystencję. Kruszonka powinna się, zgodnie z nazwą, kruszyć :P
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ananas, polewamy sokiem z limonki i posypujemy imbirem. Ilość imbiru zależy tylko od tego, jaką macie tolerancję na ten ostry przecież smak. Na wierzch kruszymy kruszonkę.
- Przykrywamy naczynie folią i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach, a potem jeszcze kwadrans bez folii, żeby się przypiekło. Często w celu spieczenia włączam termoobieg, a wtedy skracam czas przypiekania do 10 minut.
Kiedy to znalazłam, akurat... Jadłam crumble :D
OdpowiedzUsuńZałożę się, że nie ananasowe ;)
Usuń