2016-02-27

crumble ananasowy (ananas pod kruszonką)

Nie lubię, nie znoszę kalek językowych. Ale naprawdę wolę powiedzieć "crumble ananasowy" niż ananas pod kruszonką. Jakoś bardziej chrupiąco brzmi crumble niż kruszonka. A deser jest najprostszy na świecie i cudowny w zimie, na rozgrzanie.

Składniki:
  • ananas, posiekany na około dwucentymetrowe kawałki
  • cukier
  • mąka
  • płatki owsiane
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • limonka - sok
  • imbir - starty lub drobniusieńko posiekany

Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik. Robimy to zaraz na początku, bo wykonanie deseru jest bardzo proste i szybkie.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier, mąkę, gałkę i szczyptę soli. Cukier i mąka w równych porcjach, a masła tyle, żeby suche składniki zlepić. Ja zawsze wszystko robię na oko, dlatego mam na podorędziu płatki owsiane, którymi poprawiam konsystencję. Kruszonka powinna się, zgodnie z nazwą, kruszyć :P
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ananas, polewamy sokiem z limonki i posypujemy imbirem. Ilość imbiru zależy tylko od tego, jaką macie tolerancję na ten ostry przecież smak. Na wierzch kruszymy kruszonkę.
  4. Przykrywamy naczynie folią i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach, a potem jeszcze kwadrans bez folii, żeby się przypiekło. Często w celu spieczenia włączam termoobieg, a wtedy skracam czas przypiekania do 10 minut.
Najlepszy jest na gorąco, ale na zimno też daje radę :)

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.