Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi ciekawostka: sushi z ogórkiem. I zanim sobie pomyślicie "phi, jaka ciekawostka, przecież wszyscy władają ogórki do sushi", zdjęcie:
Tak! Sushi nie z ogórkiem w środku, a na zewnątrz, zamiast paska nori. Można też wykorzystać długi, szeroki pasek z cukinii. Reszta zostaje ta sama, co w tradycyjnym sushi z kawiorem, ale ogórek nie tylko zmienia doznania estetyczne, ale i smakowe. Już nie mówiąc o tym, że ratuje sytuację, gdy mamy w domu niby wszystko, co potrzebne do zrobienia sushi, ale nagle okazuje się że wodorosty spleśniały. Nie, nie leżały otwarte przy zlewozmywaku. Po prostu znów zaczęła się w Kunmingu pora deszczowa...
Tutaj poczytacie o dziwacznym sushi. Dlaczego dziwacznym? Cóż, jeśli nie przeczytacie, to się nie dowiecie ;)
Gunkan-maki z ogórkiem! :-O Coś czuję, że polubię, bo najbardziej rządzą sushi z ogórkiem i gunkany właśnie. No i jeszcze inari.
OdpowiedzUsuńMnie zabiło prostotą i pyszotą :)
Usuń