2019-09-14

żeberka w słodko-kwaśnym sosie

Kiedyś zawsze kupowałam to danie na straganie, który się specjalizuje w tego typu przysmakach. Pewnego dnia wzięłam jednak byka za rogi i sama się wzięłam za przyrządzenie tych najpyszniejszych żeberek świata. Okazało się to banalnie proste - koniecznie sami spróbujcie je zrobić!
Składniki:
  • pół kilo żeberek, pokrojonych w nieduże kawałki, łatwe do uchwycenia pałeczkami
  • łyżka alkoholu - np. wina
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • trzy łyżki ciemnego chińskiego octu
  • trzy łyżki cukru
  • solidna szczypta soli
  • ewentualnie sezam/posiekana zielona cebulka dla ozdoby
Wykonanie:
  1. Żeberka zagotować, zebrać szumowiny i gotować przynajmniej pół godziny. Można i dłużej, ale trzeba wyciągnąć mięso, dopóki jest jeszcze zwarte i dobrze trzyma się kości. Na wywarze można ugotować np. rosół z rzodkwią lub kłączami lotosu.
  2. Wymieszać łyżkę alkoholu, sosy sojowe i dwie łyżki ciemnego octu. Marynować żeberka przynajmniej 20 minut, w międzyczasie je odwracając tak, by całe mięso zostało umoczone w marynacie.
  3. Odsączyć żeberka (nie wylewać marynaty!), by były prawie całkiem suche, a potem usmażyć je na złoto na niewielkiej ilości oleju.
  4. Kiedy żeberka są już obsmażone ze wszystkich stron, dolać marynatę, trzy łyżki cukru, solidną szczyptę soli i pół szklanki rosołu. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  5. Dusić kwadrans na małym ogniu, dolać ostatnią łyżkę pachnącego octu i zredukować sos. Gdy żeberka będą już oblepione gęstym sosem i błyszczące, można je wyjąć na talerz.
  6. Można ozdobić białym sezamem albo drobno posiekaną zieloną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.