2018-09-29

wiejskie jadło

Ponieważ całe popołudnie spędziliśmy nad Mekongiem, stwierdziliśmy, że zjemy tam również kolację. Oczywiście, zamówiliśmy za dużo.
smażona wieprzowina
smażony wilec wodny
duszone kwiaty banana
jarzynowa
Ale - warto było. Waszej łaskawej uwadze polecam szczególnie dwa ostatnie dania: kwiat banana duszony z pędami bambusa na ostro oraz... hmmm... zupę jarzynową. Tę ostatnią możecie zrobić nawet w domu, ponieważ każdy składnik można zastąpić dowolnym innym liściem.

Składniki:
  • garść młodych pędów dyni
  • garść liści szarłatu lub szpinaku
  • garść porwanych liści dowolnej kapusty
Wykonanie:

Liście wrzucić do garnka, zalać wodą lub bulionem i ugotować. Można jeść, gdy tylko woda się zagotuje. 
Piękny czerwony kolor wziął się oczywiście z liści szarłatu, który w polskich warunkach można zastąpić na przykład botwiną.

4 komentarze:

  1. czy moge poprosic o jakis przepis na potrawe z kwiatow banana ,cos niezbyt pikantne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta sałatka jest niezła no i można ją uczynić mniej lub bardziej pikantną :) http://www.junedarville.com/banana-flower-salad.html

      Usuń
    2. i ta: kuchniaazjatycka.com/salatka-kwiatu-bananowca/?fbclid=IwAR1gyAqDf3VK9HtOTK1iwmpAeNw_-I8oiD5520CiQedW4N-IQZohjv76EKw

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.