2023-09-22

chipsy słono-pieprzne

Laysy wypuściły na chiński rynek nowe czipsy, chyba jak dotąd moje najulubieńsze: słono-pieprzne, przepyszne! Jedyny problem, jaki z nimi mam, to... nie wiem, z jakiej są rośliny. Po chińsku nazywają się bowiem 香芋片 a 香芋 to niestety po chińsku mogą być aż trzy rośliny. 

  • 参薯 Dioscorea alata - pochrzyn skrzydlaty, którego fioletowawomleczne bulwy czesto służą do robienia deserów. 
  • 芋頭 Colocasia esculenta - kolokazja jadalna, czyli taro, z bulwą białą, ale często nakrapianą na fioletowo, równie chętnie wykorzystywane do przekąsek słonych i słodkich. 
  • 番薯 Ipomoea batatas - wilec ziemniaczany, czyli po prostu batat. 

Całe szczęście w niejaki sukurs przychodzi sam wygląd czipsów. Sądzę, że mamy do czynienia z czipsami z taro.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.