Jedną z najpopularniejszych chińskich słonych przekąsek są "orchideowe fasolki". Nie chodzi o fasolę ozdobioną jadalnymi przecież kwiatami storczyków, a o... zwykły bób. By stał się "orchideową fasolką, należy go namoczyć, osuszyć i usmażyć w głębokim tłuszczu. Wychodzą z tego bobowe chipsy, które są słone, aromatyczne i chrupiące.
Teoretycznie powinno się zdjąć z bobu skórkę. W praktyce nikt tego nie czyni; skórkę nacina się za to, żeby wnętrze mogło się solidnie usmażyć. Oczywiście, przed wrzuceniem bobu na rozgrzany tłuszcz, należy go porządnie osuszyć. Smażymy na niezbyt gorącym tłuszczu, pilnując, żeby bób nie zbrązowiał. Po odsączeniu z tłuszczu przekąskę solimy. W Yunnanie często smaży się bób z dodatkiem kilku sztuk suszonego chilli, żeby smak był bardziej zdecydowany.
Brzmi smakowicie. Jak długo bób należy moczyć?
OdpowiedzUsuńaż skórka się pomarszczy :)
UsuńMuszę pytać dalej, bo coś mi nie pasi. Świeże zielone nasiona moczymy?
UsuńTak, chociaż tutaj zazwyczaj ten najświeższy bób się po prostu smaży, a ten taki już nie pierwszej świeżości jest lepszy na orchideowe fasolki.
Usuń