2019-10-26

ćapati चपाती 洽巴提

Zazwyczaj piekę chleb, bułki czy inne rogale, ale czasem po prostu nie starcza czasu. Wtedy cudownie szybką alternatywą są indyjskie placuszki ćapati, w których nie ma drożdży, więc nie trzeba na nie prawie w ogóle czekać.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda - ile weźmie ciasto, około niecałej szklanki
Wykonanie:
  1. Połączyć składniki, wyrabiać, powoli dodając wodę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
  2. Wyrabiać około dziesięć minut.
  3. Zostawić na pół godziny, by odpoczęło.
  4. Dzielić na kulki nieco większe od orzechów włoskich, a potem po kolei wałkować na cieniusieńkie placuszki.
  5. "Piec" na rozgrzanej patelni. W zależności od grubości placków i rozgrzania patelni czas "pieczenia" może się wahać od pół minuty do nawet dwóch minut z każdej strony. Ale - łatwo jest rozpoznać. Kiedy tylko pojawią się bąble, można przewracać na drugą stronę.
  6. Na gorący placek najlepiej od razu włożyć kawałek masła, wtedy nie stwardnieje, a będzie ładnie pachniał i fantastycznie smakował.
Gdy pierwszy raz upiekłam ćapati w domu, miały być do curry, ale... Tajfuniątko wszystkie pożarło na sucho. Jeszcze w trakcie pieczenia. Po jednym. Tak niby nic nie jadła...


4 komentarze:

  1. Świetne są też chlebki naan: https://www.youtube.com/watch?v=mAffbGUf-QY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O naanie też już pisałam: https://baixiaotai.blogspot.com/2012/11/naan.html

      Usuń
  2. moj maz je to codziennie. ja tylko z braku laku, zdecydowanie wole mieciutkie parathy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię chyba każde pieczywo z wyjątkiem tych napchanych niepotrzebną chemią.

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.