2016-10-29

kwiat fasolowy na słodko

Na pewno pamiętacie, jak mówiłam, że kwiat fasolowy to nie jest żaden kwiat, a miękkie tofu. Od czasu do czasu podczas wizyty na targu nagle zapachnie mi właśnie ta przekąska. Kupuję ćwierć albo i pół kilo za jakieś 2-3 yuany i zanoszę do domu, po drodze pozwalając obżarstwu walczyć z lenistwem. Jeśli wygra obżarstwo, to przyrządzam miękkie tofu na ostro - dodaję pastę chilli, cebulkę, imbir i podaję z makaronem albo ryżem. Jeśli wygra lenistwo, przygotowuję idiotycznie prosty deser.

Składniki:
  • miękkie tofu
  • cukier trzcinowy albo inne słodzidło
Wykonanie:
  1. Miękkie tofu ostrożnie przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu nie mieszając, aż oddzieli się woda, a z tofu zrobią się jędrne grudki.
  2. Tofu posypać cukrem i zajadać, aż się uszy trzęsą.


Są osoby, które wolą, gdy tofu nie zmienia konsystencji - by to osiągnąć, po prostu podgrzewamy krócej.

2 komentarze:

  1. Właśnie tego chciałam spróbować ostatnio w Malezji, ale jakoś nie udało mi się natrafić a ponoć bardzo to tam popularne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uda Ci się kiedyś kupić miękkie tofu, to zrób w domu - proste i pyszne :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.