Z okazji Międzynarodowego Dnia Orzecha chcę Wam pokazać pewne pyszne yunnańskie danie: sałatkę z młodych orzechów i młodego imbiru. Jest absolutnie zachwycająca.
Składniki:
- młode orzechy włoskie
- młody imbir pokrojony w wąskie paseczki
- przyprawy: ocet, sól, olej sezamowy, cukier, ewentualnie listki kolendry
Wykonanie:
Wymieszać. Zostawić, żeby się przegryzło.
Młody imbir jest tak delikatny, że można go po prostu jeść jak warzywo, a nie używać jak przyprawy. Jeśli jednak nie macie dostępu do tak delikatnego imbiru, możecie zamiast świeżego użyć np. imbiru marynowanego, takiego, jaki się w Japonii podaje do sushi. Taki też się doskonale nada.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńBrzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :)
Usuń