2019-08-03

Papryka w tygrysiej skórze 虎皮辣椒

W Yunnanie i Syczuanie jada się ją na ostro, korzystając z lokalnych ostrych papryk, na przykład z yunnańskiej zongkela, czyli pomarszczonej papryki. Jednak na potrzeby polskich przyjaciół, którzy nie są do yunnańskich ostrości przyzwyczajeni, stworzyłam paprykę w tygrysiej skórze z papryki słodkiej. Smak jest zupełnie inny, ale równie azjatycki.

Składniki:
  • różnokolorowa papryka, pokrojona na kawałki łatwe do uchwycenia pałeczkami
  • sól, cukier, ocet (najlepiej ciemny ryżowy, ale może być i inny), sos sojowy – po odrobinie
Wykonanie:
  1. Paprykę umyć i osuszyć, a resztę składników przygotować tak, żeby były w zasięgu ręki. Yunnańczycy nie wyjmują pestek z papryki, odcinają tylko ogonki, ale w słodkich paprykach byłoby to trudne. Jeśli jednak chcecie, by danie było pikantniejsze, oskrobcie pestki i usmażcie je razem z papryką.
  2. Uprażyć paprykę w suchym woku bez oleju. Poprzyciskać ją do dna, tak, żeby skórka była uprażona miejscami na brązowo.
  3. Dodać octu, podsmażyć w ruchu.
  4. Dodać cukru, soli, sosu sojowego i jeszcze raz podsmażyć w ruchu. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.