2008-04-12

nie samą chińszczyzną czło czło czło żyje

Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym:

Potrzebne nam:
  • mielone miesko,
  • ziola (bazylia, oregano, majeranek itp.)
  • cebula, czosnek
  • koncentrat pomidorowy (jesli nie mamy pomidorow na sos pod ręką)
  • pieprz, sól
  • śmietana/jogurt
  • zagęstnik (mąka jakaś, ja robię z kukurydzianą)
  • ewentualnie zółty ser
  • żaroodporne naczynie
  • piekarnik

Wlaczamy piekarnik, zeby sie nagrzal do 200 stopni. Cebulkę z ziolami przysmazamy. Mieszamy z miesem, solą, pieprzem i formujemy kulki, ktore ukladamy na naczyniu zaroodpornym (zazwyczaj mieso mielone jest tak tluste, ze nie trzeba juz dodatkowo niczym go smarowac). Zalewamy sosem. Sos sklada sie z: koncentratu, smietany, zagestnika, dodatkowej porcji ziol. Na wierzch dajemy zolty ser. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na jakies 25 minut i w tym czasie przygotowujemy dodatki - gotujemy ziemniaki/ryz, robimy salatke.

Najbardziej mnie zawsze irytuje ta chwila, kiedy zarcie juz pachnie i widac, jak ser sie ladnie stopil...

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.