Pestki są jadalne i nierozbieralne ze skorupek i w dodatku nie trzeba go obierać ze skóry. Hurra!
ZB przyrządza z nim zupę.
Składniki:
- patison pokrojony w dużą kostkę. Skórkę trzeba dobrze wyszorować z włosków i tego, co na nich.
- szynka yunnańska albo inna słona pokrojona w dużą kostkę - ale można się bez niej obejść, bo zupa dyniowa wegańska też jest wspaniała.
- odrobina soli, pieprzu itp.
Wykonanie:
- Wsadzamy wszystko do garnka z wodą i gotujemy aż dynia będzie miękka.
- Podajemy. Jest pyszna!
a na zupie można ugotować drugiego dnia ryż - będzie mocno pachnący i lekko słodko-słonawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.