2013-08-09

krewetki rzeczne 河蝦

Są maleńkie. Wyglądają tak słodko i uroczo, że początkowo nie chciałam ZB pozwolić na ich użycie w celach kulinarnych. O, proszę:

Potem jednak Pan mój i Władca zanabył również czosnek bulwiasty Allium tuberosum... Nie opierałam się dłużej.

Składniki:
  • czosnek bulwiasty
  • krewetki rzeczne
  • sól/sos sojowy
  • suszone chilli
  • ewentualnie odrobina alkoholu
Wykonanie:
  1. Przygotować krewetki. Rzeczne mają tę przewagę nad morskimi, że są malutkie. Dzięki temu nie trzeba ich odskorupiać czy też odgłówkowywać - oczywiście, można to zrobić, jeśli kogoś brzydzi/martwi patrzenie krewetce prosto w oczy bezpośrednio przed wsadzeniem jej do dzioba, ale smaku to nie zmienia. U nas na targu można kupić już takie odgłówkowane, więc my się tym nie musimy zajmować.
  2. Czosnek bulwiasty umyć i pokroić na kawałki długości małego palca.
  3. Rozgrzać olej w woku, wrzucić chilli, a gdy zapachnie wsypać krewetki, ewentualnie dodać kapkę alkoholu, smażyć aż zmienią kolor.
  4. Wsypać czosnek i obsmażyć.
  5. Dodać sól, a jeśli lubimy bogatszy smak, to również odrobinę sosu sojowego.
  6. Wymieszać i podać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.