Potem jednak Pan mój i Władca zanabył również czosnek bulwiasty Allium tuberosum... Nie opierałam się dłużej.
Składniki:
- czosnek bulwiasty
- krewetki rzeczne
- sól/sos sojowy
- suszone chilli
- ewentualnie odrobina alkoholu
Wykonanie:
- Przygotować krewetki. Rzeczne mają tę przewagę nad morskimi, że są malutkie. Dzięki temu nie trzeba ich odskorupiać czy też odgłówkowywać - oczywiście, można to zrobić, jeśli kogoś brzydzi/martwi patrzenie krewetce prosto w oczy bezpośrednio przed wsadzeniem jej do dzioba, ale smaku to nie zmienia. U nas na targu można kupić już takie odgłówkowane, więc my się tym nie musimy zajmować.
- Czosnek bulwiasty umyć i pokroić na kawałki długości małego palca.
- Rozgrzać olej w woku, wrzucić chilli, a gdy zapachnie wsypać krewetki, ewentualnie dodać kapkę alkoholu, smażyć aż zmienią kolor.
- Wsypać czosnek i obsmażyć.
- Dodać sól, a jeśli lubimy bogatszy smak, to również odrobinę sosu sojowego.
- Wymieszać i podać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.