2018-06-02

mięta z czosnkiem bulwiastym 韭菜炒薄荷

Absolutny klasyk wielu yunnańskich wsi, ale bardzo niewielu yunnańskich knajp i zaledwie pojedynczych domostw w Kunmingu. Nie wiem, dlaczego - przecież to pyszne wprost obłędnie! Teraz, gdy polskie ogródki pełne są świeżych ziół, warto spróbować. Czosnek bulwiasty można zastąpić innym zielonym czosnkiem a nawet zieloną cebulką, choć przyznać muszę, że jednak wersja oryginalna jest najlepsza.

Składniki:
  • bukiet mięty
  • wiązka czosnku bulwiastego
  • kilka suszonych chilli
  • sól
Wykonanie:
  1. Miętę przepłukać, a później pourywać same górne pędy, czyli kawałki łodygi długości około 3-5 centymetrów wraz z liśćmi, zazwyczaj trzema lub pięcioma. Dolne części łodyg są niestety łykowate, a starsze liście - papierowe w konsystencji, więc nie nadają się do smażenia. Liście można za to ususzyć na herbatę.
  2. Czosnek bulwiasty solidnie umyć i ewentualnie urwać/odciąć dolną końcówkę, jeśli jest zbyt gruba. Posiekać na centymetrowe kawałki.
  3. Do woka na rozgrzany olej wrzucić połamane suszone chilli. Gdy zapachnie, dorzucić zieleninę i smażyć w ruchu, aż liście mięty się skurczą i zmienią kolor. Pod koniec smażenia dodać sól.

4 komentarze:

  1. właśnie się zastanawiałam co zrobić z wielgachnym pękiem szczypioru

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowało. Dałam sos sojowy zamiast soli. Następnym razem będzie też kapka oleju sezamowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos sojowy też ok :) Olej sezamowy w wiejskiej kuchni Yunnanu zdarza się rzadko, pewnie dlatego, że jest tam dość rzadko dostępny, ale faktycznie może dodać fajnego aromatu :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.