Strony

2020-10-31

bezglutenowe placuszki dyniowe 南瓜餠

Jest Halloween, jest dynia! Przynajmniej w Unii Azjatyckiej, czyli u japonia-info.pl i u mnie. 

Na bardzo wielu kunmińskich straganach można spotkać placuszki warzywne - placki ziemniaczane, placki lotosowe, placki kukurydziane... Są i dyniowe. 

Pozwolę sobie przetłumaczyć menu. Stragan nazywa się Świeże placki kukurydziano-dyniowe, ale sprzedaje się tam również inne specjały. 

Świeże placuszki kukurydziano-dyniowe ...1 yuan za sztukę

Placek pięć smaków z olejem cebulkowym ... 1.8 yuana za 100 gramów

Chrupiące placki nadziewane słodką pastą z czerwonej fasoli ...1.5 yuana za sztukę

Chrupiące placki z cukrem ... 1.5 yuana za sztukę

 Placki z nadzieniem ze świeżego mięsa ... 3 yuany za sztukę

Placki na ostro ... 1.8 yuana za 100 gramów

Chrupiące pierożki z nadzieniem warzywnym ... 1.5 yuana za sztukę

Jaja duszone w sosie pięć smaków .... 1.5 yuana za sztukę

Oprócz tego można dostać coś do picia: mleko sojowe za 2 yuany za kubek, a także cztery rodzaje kleiku po 3 yuany za kubek: kleik ośmiu skarbów, kleik z czarnego ryżu, kleik z prosa oraz kleik ze srebrnych uszu.

Oto nasze placuszki dyniowe

Przyjemnie chrupiące, niestety dość tłuste, ale doskonałe na przekąskę. Właściwie nigdy ich nie kupuję - po co, skoro tak łatwo je zrobić w domu? I to w jeszcze lepszej wersji - bez mąk pszennej, bez kukurydzy - sama dynia i mąka ryżowa.

Składniki:

  • purée z dyni
  • mąka z kleistego ryżu
  • odrobina cukru pudru do smaku

Wykonanie:

  1. Do purée z dyni powoli domieszać mąkę z kleistego ryżu. Niestety, nie mogę podać ani ilości, ani proporcji - one zależą wyłącznie od gatunku dyni i od stopnia wilgotności purée. Dążymy do tego, żeby ciasto było elastyczne, zwarte i nie kleiło się do rąk.
  2. Kiedy osiągniemy chcianą konsystencję, wałkujemy je dłońmi tak, by uzyskać szeroki wałek.
  3. Urywamy kulki ciasta, ręcznie je rozpłaszczamy (ulubiona czynność Tajfuniątka!) i smażymy w oleju na niezbyt rozgrzanej patelni, aż się zezłocą z obu stron. Czas trwania trudny do podania, bo za wiele zmiennych, ale łatwo poznać, kiedy przewrócić na drugą stronę: gdy placuszek nagle zmieni się w balonik - to znaczy gdy zacznie puchnąć. Nie można się spieszyć i podwyższać temperatury, bo niestety dynia lubi się przypalać.

uradowane Tajfuniątko zawijało sobie jeszcze te placuszki w krokieciki, żeby się łatwiej jadło :)

oto właściwa konsystencja ciasta.

Placuszki smażyłam w woku, pojedynczo. Dlatego...

...nie przeszkadzało mi zupełnie, że każdy był innej wielkości - jak się urwało Tajfuniątku lub mnie.

Ja do tego nieskomplikowanego dania używam resztek dyni na parze. Z tego samego ciasta można zrobić pyszne dyniowe tangyuany. Można te placuszki również grillować lub piec w piekarniku - również puchnięcie podpowie nam, czy już są gotowe.

Tutaj dowiecie się, jak zrobić japońską zupę z dyni.

2 komentarze:

  1. Mniam :-) Chyba pójdę kupić kolejną dynię. Z samej mąki pszennej albo samej kukurydzianej (albo z ich mieszanki) też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pszennej wyjdą, ale będą lepsze, jeśli się je zrobi tak, jak placki z jabłkami - z dodatkiem jajka itd. Z samej mąki kukurydzianej nie robiłam, ale z mieszanki pszenno-kukurydzianej były pyszne :)

      Usuń

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.