Strony

2020-03-14

pędy cedreli chińskiej 香椿芽

Czas na kolejne ziółko z chińskiej kolekcji. Tyle, że to ziółko to... drzewo. I to dość spore - 25 metrów i więcej. Mowa oczywiście o cedreli chińskiej. Jest to roślina niewymagająca - oczywiście woli słońce, wilgoć i żyzną glebę, ale radzi też sobie nawet z suszą, cieniem i na mocno średnich glebach. Jej drewno pięknie pachnie (małe gałązki można spalać jak kadzidełka), jest bardzo wytrzymałe i łatwe w obróbce - używane zarówno w budownictwie, jak i w stolarstwie i szkutnictwie, powstają też z cedreli instrumenty muzyczne (m.in. gitary elektryczne). Jest też pięknym drzewem parkowym. Jej młode pędy i liście są jadalne i zarazem lecznicze: mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe a także ogromne ilości witamin. Jada się je po ugotowaniu lub usmażeniu; po wysuszeniu można z nich przyrządzić również herbatkę albo pokruszyć na przyprawę. Niektórzy porównują smak cedreli do cebuli lub pora, ale według mnie charakterystyczna goryczka cedreli i jej nietypowy zapach nie pozwalają na tego typu porównania. W chińskiej medycynie pędy są stosowane przy cukrzycy, biegunkach, jako środek przeciwgorączkowy itd. Leczniczo są zresztą używane nie tylko liście czy pędy, ale też kora, korzenie, kwiaty i owoce. Ponieważ zawierają sporo azotanów, nie poleca się ich spożywać na surowo. W zblanszowanych pędach cedreli ilość azotanów jest już na tyle niewielka, że nie są szkodliwe. Oczywiście - lepiej pamiętać o tym, by stanowiły tylko uzupełnienie naszej kuchni, a nie jej podstawę. Niewskazana jest również cedrela dla całkiem małych dzieci, których hemoglobina jest bardziej wrażliwa na działanie azotanów. Co ciekawe, ilość azotanów zwiększa się wprost proporcjonalnie do czasu przechowywania cedreli. Czyli: trzeba jeść jej niewiele, świeżą, poddaną obróbce termicznej, a wszystko będzie dobrze.
W Kunmingu jada się ją najczęściej jako składnik omletu.

Składniki
  • 3 jajka
  • kiść pędów cedreli, najlepiej takich z czerwonawymi liśćmi
  • tłuszcz
  • sól
Wykonanie:
  1. Cedrelę przepłukać zimną wodą, a następnie drobno posiekać - po kuchni rozejdzie się wspaniały aromat.
  2. Rozkłócić jajka, dodać drobno posiekaną cedrelę i odrobinę soli.  
  3. Rozgrzać tłuszcz, wlać masę jajeczną, a potem smażyć na niewielkim ogniu. Gdy dół już się usmaży, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć i podawać.
Piękna czerwonolistna cedrela - zielone liście są według mnie mniej aromatyczne, a bardziej gorzkie.
Widzicie pączki cedreli? W tym chłopskim jadle w wiosce Maomaoqing na zboczu Gór Zachodnich większość warzyw pochodzi z własnych upraw.
Ciekawostka: znak cedreli chińskiej wygląda tak: 椿. Po rozbiciu na części pierwsze jest to dosłownie wiosenne 春 drzewo 木. Idealna nazwa, skoro właśnie na początku marca drzewa porastają młode pędy cedreli! Na pewno pamiętacie, że jesienne drzewo to jarzębina. Ach, jak ja kocham chiński!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.